1 2 3 4

Tavsanlarda Dogum Öncesi ve Sonrası



Çiftleşme sonrasında doğum 29 - 33 gün arasında gerçekleşir. Benim tavşanım 32. gün doğurmuştu . Doğumdan yaklaşık 1 gün önce göğüs kısmında bulunan tüyleri kendisi koparmaya başladı . Bu tüyleri su ile beraber bulamaç haline getirip doğum için yuvasını hazırlamaya başladı . Bu esnada kafese pamuk gibi yumuşak malzemeler koyduysam da hiçbir şekilde onlarla ilgilenmedi ve kendi yaptığı kısıma yavruladı . 

Sabah uyandığımda 7 yavruyu göbek bağları koparılmış, güzelce temizlenmiş ve itinayla yanyana dizilmiş şekilde gördük . Hepsi yaşıyordu. Eşim ve ben çok heyecanlandık ve mutlu olduk. Onları yapanın sizin tavşanınız olması gerçekten çok güzel . 

Genelde kafese doğum için yavruluk koyulur fakat hem benim kafesim bunun için uygun değildi hem de tecrübesizdim . Kafesin büyük bir kısmına ( sürekli tuvaletini yaptığı kısım hariç ) kalın bir bez parçası sermiştim. O da tüyleriyle oluşturduğu yuvayı bu bezin üzerine yapınca yavruların kafes tellerinden zarar görmesini engellemiş oldum. Yukarıdaki resimde görebilirsiniz . 

Yavruları kendi emziriyor bize hiçbir iş bırakmıyordu . Emzirme döneminde aşırı yem ve su tüketimi olacağından yemlik ve sulukları sürekli kontrol etmekte fayda var. Hatta normal zamanlarda kullandığından daha büyük suluk ve yemlik takma imkanınız varsa mutlaka takın .

Kafese veya yavrulara müdahale etmek zorunda kalırsanız mutlaka anneyi kafesten uzaklaştırıp başka bir odaya götürün . Yavrulara dokunurken elinizi kafesteki tüylere veya anneye iyice sürdükten sonra dokunun ki kokunuz yavrulara sinmesin. Anne bu durumda o yavruya hatta diğer yavrulara da bakmayabilir. Bu durumun olmasını tabiki istemeyiz .

Yaklaşık 3 hafta - 1 ay emdikten sonra yavrular iyice yürümeye başlamış hatta yemlik ve suluklardan yem yemeye ve su içmeye başlamışlardı . Yem ve su alışkanlıklarını kazandıktan sonra artık yavruları anneden ayırabilirsiniz.