1 2 3 4

Ayrıntılı Tavşan Kafesi Yapımı

Yanlış kafes seçimi ! İlk kafesim ...


Günlerce internette araştırdım fakat istediğim şekilde kafes yapmakta bana tam anlamıyla yardımcı olacak herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Umarım anlatacaklarım veya en azından bir kısmı, size faydalı olur .Unutmayalım ki ne kadar iyi bir kafes, okadar az sorun...

- Öncelikle tavşanınızın kafesinin ev içerisinde nereye konumlandırılacağını belirleyin.

- Benim istediğim ve tavşanımın ömrü boyunca rahat edebileceğini düşündüğüm kafesin boyutları 100-65-65 cm. Siz , kafesi konumlandıracağınız yere göre küçültüp büyültebilirsiniz .

- Kafes yapımında kullanılacak tellerin cinsi değişiklik gösterebilir fakat dikkat edilmesi gereken noktalar, tavşan büyükçe ağırlığından dolayı bastığı kısmın esnememesi, paslanmaması ve kolay temizlenmesi.



- Benim seçtiğim tel hemen hemen her hırdavatçıda veya çit malzemesi satan herhangi bir yerde kolay bulunabilen, esnemeyen,paslanmayan ve fiyatı çok pahalı olmayan bir tel cinsi. Teller tabaka halinde satılır ve 1 tabakasının fiyatı parekendecide 40-50 lira iken arası ike ( Tabaka boyutu 2m ye 1 m ), ben toptancısından 25 liraya aldım. Kafes yapımı için yaklaşık  4 tabaka tel kullandım.

- Bu tabakaları aldığım yerde istediğim ölçülerde kestirdim ( muhtemelen sizin de satın alacağınız yer size bu konuda yardımcı olacaktır ) . 

- Kesilen bu parçaları birleştirip sabitleyebileceğim köşe bentlerini de sağolsunlar istediğim ölçülerde temin ettiler. Fakat siz herhangi bir demircide uygun bir fiyata yaptırabilirsiniz.

Köşe bentleri ve yemliğin montajı


- Daha sonra kesilmiş olan tel parçalarını ve köşe bentlerini tanıdık bir kaynak ustasına götürdüm. Nokta veya punto kaynak denilen basit bir sistemle bu parçaları köşe bentlerine birleştirdi . ( En alt kısma pisliğin döküleceği bir tepsi konulacağından alt parça yani tavşanın basacağı parça yerden 15 cm yukarıya kaynaklandı ) .

- Tavşanlar genelde kafes içinde bir yere dayanıp tuvaletlerini yaptıklarından dış telden içe doğru 5 cm lik bir sac parca yaptırdım ki o parçaya dayanıp tuvaletini yaptığında , tuvaleti alttaki tepsinin dışına çıkmasın diye. ( Yani 100 cm lik kafesin alt parçası 95 cm, tepsi 100 cm oldu ve böylece pislik tamamen tepside kaldı )

- Sonra herhangi bir boyacıdan paslanmaya karsı anti-pas satın alıp, köşe bentlerine bir fırça yardımıyla sürdüm. Köşe bentleri sıradan demirden olduğu için paslanabilir.



- Suluk ve yemlikleri ucuzluk pazarlarından tanesini 3 tl ye satın aldım . Çelik saklama kabı diye arayabilirsiniz sizde. Sonra bu kaplara 5 er cm lik kalın vidalar satın alıp  yine aynı kaynakçıda kapların üst kısımlarından kaplara kaynak yaptırdım. Bu vidalara göre 2 şer adet demir pul ve 1 er adet somun alıp resimlerde görüldüğü gibi kafese monte ettim. Çapları yaklaşık 12-13 cm. Büyük olmaları, tavşanınızın yavruları olduğunda aşırı yem ve su tüketmesi durumda size kolaylık sağlayacaktır.

- Tuvaletin döküleceği tepsi herhangi bir malzemenin tepsi şeklini almış versiyonu olsun yeterli. Yani sacdan  yaptırabilirsiniz ( ama ağır olur ) yada herhangi bir plastik malzemedende olur. Yeterki boyutları muazzam olsun ki tuvaleti ,tepsinin dışına gelmesin . Ben arkadaşımın reklam ve tabela malzemesi satan bir tanıdığından , plexi adı verilen malzemeden istediğim ölçülerde satın alıp onu tepsi haline getirdim .

- Kafesin en üst parçasını kaynak yaptırmayıp, oraya basit ve ufak bir demir parçası monte ettirip büktürerek kafesin üst parçasını oraya geçirdim. Tavşanımı oradan çıkarıp, yem ve suyunu yine orayı açıp veriyorum.

Dışardan içeri olan 5 cm lik sac kısım


- Tepsi 1metre, yani büyük olacağından taşınması ve temizliği zor olur. Ben 60-70 cm lik çöp poşetlerini ortadan kesip, tepsinin üzerine seriyorum. Üzerinede gazete seriyorum ve ertesi gün veya 2 günde bir çöp poşetiyle beraber toparlayıp çöpe atıyorum. Böylece tepsiyi yerinden oynatmyorum. Sizde aynı şekilde veya çok daha kolay bir yol bulup kafes temizliğini yapabilirsiniz. Hatta hiç tepsi bile yaptırmayıp, en alta kalın bir karton serip onun üzerine poşet ve gazete serebilirsiniz.

    Piyasada şekil olarak çok güzel kafesler satılmakta fakat boyutları, benim ki gibi 8-9 kilo olabilecek ve tam olarak uzandığında yaklaşık yaklaşık 70 - 80 cm  olan bir tavşan için çok ufak kalacaktır. Ben o kafeslerden daha büyük boyutlarda bulamadım. Eğer siz bulursanız tavsiye ederim fakat yukarda değindiğim  noktalara muhakkak  dikkat edin ki pişman olmayın. Tavşanınızın tuvaletini kafesin dışına sıçratmasını istemesziniz . 

!!!  30 MART 2013 tarihi itibari ile tavşanımın arka ayaklarında, sürekli kafes telleri ile temas etmesinden dolayı aynı noktalarda yara çıktı. O yüzden kafesine üzerinde yatabileceği çok kalın olmayan bir yastık koydum . Artık o yastığın üzerinde yatıyor. Zaten belirli bir bölgeye tuvaletini yaptığı için o bölgeye yastığı denk getirmedim, açık bıraktım . Siz de mutlaka onun yemeyeceği veya kolay deforme edemeyeceği bir madde ile kafes telleri ile direk temasını engelleyin . Veteriner Furacin ve Madecassol adlı 2 ilaç verdi. Bu ilaçları kullandıktan sonra gelişmeleri size bildireceğim .  

!!! 29 NİSAN 2013 tarihi ile veterinerin önerdiği Furacin ve Madecassol adlı 2 ilaç, tavşanımın arka ayaklarında çıkan yaraları tamamen geçirdi. Bu ilaçları eşim sabahları karıştırarak, önce yaralı bölgeyi yıkamak koşulu ile , tavşanımızın ayaklarına uyguladı ve küçük bir bez ile o bölgeyi bağlayarak 5-10 dakika da olsa yaranın ilacı emmesini sağladı.